Risto Mikkonen: Bhang, Mezz, kukka ja Sativex - kannabiksen vapautuksen historia

32,00

ISBN: 978-952-7142-36-3
Kirjastoluokitus: 37.62

Elämme murrosvaiheessa suhtautumisessamme yhteen ihmiskunnan vanhimmista hyötykasveista. Tämä murros vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään: puolustivat he laillistamista, vastustivat sitä tai ovat ymmällään kaikesta siitä ristiriitaisesta tiedosta, mitä huumepolitiikkamme on tuottanut.

Tuhansien vuosien hampun viljelyn ja hyötykäytön jälkeen poliitikot päättivät 1900-luvulla lopettaa sen kasvatuksen ja käytön kokonaan, juuria hamppu maan päältä lopullisesti. Mutta ajat muuttuvat: vuonna 2012 ensiksi Coloradon ja Washingtonin osavaltiot ja myöhemmin näiden esimerkin innoittamina Alaska, Oregon, Washington DC, Uruguay ja Kanada laillistivat kannabiksen.

Mitkä tekijät voivat aiheuttaa sadan vuoden aikana näin ristiriitaista toimintaa yhden kasvin kanssa? Miksi kannabiksen kieltolain toteuttamiseen on uhrattu niin valtavasti aineellisia ja inhimillisiä resursseja? Ja millaiseksi kannabiksen uudelleen laillistamisen hyötyjen on arvioitu olevan yksilöiden, yhteiskunnan ja valtion kannalta?

Teoksessa valotetaan niitä 1900-luvun yhteiskunnallisia ja poliittisia tapahtuma-ketjuja, jotka ensiksi veivät ihmiskunnan huumesotaan ja jotka 2000-luvun alussa saivat tämän pyrkimyksen vaikuttamaan turhalta, jopa tragikoomiselta resurssien tuhlaamiselta.


Risto Mikkonen
Risto Mikkonen

Risto Mikkonen (1956) opiskeli sosiologiaa Turun yliopistossa ja hänen vuonna 1989 julkaisema gradunsa "Muuttuvat kuviot. Huumeiden käyttö ja yhteiskunnan kehitys" käsitteli huumepolitiikkaa ja kansainvälistä huumevalvontaa sosiologisesta näkökulmasta.

Hän on kirjoittanut artikkelit "Vankila ratkaisuna huumeongelmaan" Osmo Kontulan toimittamaan kirjaan "Huumeiden käyttäjät Suomessa" vuonna 1992 ja "Kannabiksen kriminalisoinnin kansainvälinen tausta" Tapio Onnelan toimittamaan kirjaan "Pyhä huumesota. Huumepolitiikan pelkoja ja utopioita" vuonna 2001.

Hän on lisäksi toimittanut Suomen kannabisyhdistyksen ja Turun seudun kannabisyhdistyksen kotisivuille uutisia, artikkeleita ja kannanottoja, joihin tämän kirjan materiaali perustuu.

Risto Mikkonen on myös kirjoittanut seksuaalisuudesta, kasvissyönnistä ja uskonnoista sekä työskennellyt eri kansalaisliikkeissä.

Selaa tätä tuoteryhmää: Etusivu