Anna Ahmatova: Olen äänenne. Kootut runot 1904-1966

35,00

ISBN: 978-952-7142-00-4
Kirjastoluokitus: 82.2

"Anna Ahmatovan kootuista runoista uusintapainos maaliskuussa 2020.
Kirjokansi ottaa kauan kaivatun uusintapainoksen vuonna 2016 loppuunmyydystä Anna Ahmatovan ”Olen äänenne – kootut runot 1904–1966”. Noin 600-sivuinen teos julkaistaan maaliskuun 5. päivä, jolloin tulee kuluneeksi 54 vuotta Ahmatovan kuolemasta. Teoksen on suomentanut Anneli Heliö.

Ennakkotilauksia otetaan vastaan jo nyt ja kirjat toimitetaan tilausjärjestyksessä heti maaliskuun alussa. Kirjan hinta on 35 euroa, hinta sisältää kotimaan postituksen. Ennakkotilauksen voi laittaa osoitteeseen jussi.virratvuori ät kirjokansi.fi

Huom! Erillinen Anna Ahmatovan elämäkerta ilmestyy myöhemmin…"

 

Anna Andrejevna Ahmatova, hieno ja monipuolinen kirjailija, kuului runoilijoiden suureen kvartettiin, jossa hänen lisäkseen olivat Marina Tsvetajeva, Osip Mandelštam ja Boris Pasternak. Heidän runoutensa hallitsi Venäjän kirjallisuutta vallankumouksen jälkeen puolen vuosisadan ajan.

Ahmatovan huumaava runotuotanto on nyt vihdoinkin suomennettu kokonaisuudessaan. Suuren ja mahtavan käännöstyön on taiteilijan intohimolla suomentanut Anneli Heliö.

 

Anna Andrejevna Ahmatova:

Anna Andrejevna Gorenko syntyi 11. (23.) kesäkuuta 1889 Bolšoi Fontanissa lähellä Odessaa ja kuoli Domodedovossa, lähellä Moskovaa 5. maaliskuuta 1966. Hän oli Venäjän runouden Sapfo ja samalla sen Kassandra. Hänen elämäänsä sävyttivät pakanallinen lapsuus Krimillä, boheemi nuoruus Pietarin avantgarde-taiteilijoiden piireissä, läpimurto 1910-luvulla nimellä Ahmatova, maailmansodat, Venäjän vallankumoukset, ensimmäisen aviomiehen teloitus 1921, Stalinin terrori, ainoan pojan toistuvat vangitsemiset ja leirituomiot, kolmannen miehen menehtyminen vankileirillä 1953, omien runojen julkaisukiellot ja maanalainen kirjoitustyö sekä alituinen pelko vangitsemisesta. Olojen vähitellen vapauduttua Stalinin kuoleman jälkeen hänelle myönnettiin Italiassa kansain-välinen Etna Taormina kirjallisuuspalkinto 1964 ja Oxfordin yliopiston kunniatohtorin arvo 1965.

Ahmatovan isä oli ukrainalainen, äiti venäläinen, isomummo tataariruhtinatar ja isänäiti kreikkalainen. Runoilija itse oli kuin kotonaan eri vuosisatojen ja vuosituhansien kulttuureissa, vuosisadat olivat hänelle käsillä olevaa nyt-aikaa. Ahmatova kävi runoissaan dialogia eri aikakausien runoilijoiden ja taiteilijoiden kanssa eikä hänellä ollut minkäänlaisia ajallisia tahi maantieteellisiä rajoja. Oli vuosikymmeniä, jolloin runot oli kotietsinnän pelossa kätkettävä, jopa poltettava, mutta koskaan Ahmatova ei vaiennut.

 

Anneli Heliö:

Joensuulainen Ahmatova-tutkija ja taiteilija Anneli Heliö on uppoutunut Anna Ahmatovan runouteen ja elämään vuodesta 1992 alkaen. Hänet on palkittu Ahmatovaan liittyvästä käännöstyöstä vuonna 2010 Kareliaani-palkinnolla. Palkitsemista perusteltiin seuraavasti: "Heliö on yksi uusi tien avaaja Venäjän kulttuurin syvempään tuntemiseen".

Selaa tätä tuoteryhmää: Etusivu